nu de Belgische provincie Limburg en het oostelijk deel de Nederlandse provincie Limburg.

02-03-1843 Iets om even bij stil te blijven staan.
Op 70-jarige leeftijd overleed in Dieteren Joannes Mathias Schulpen. Hij had een leven achter de rug dat rijk bedeeld was met persoonlijk leed. Hij trouwde 2 keer: Uit het 1e huwelijk met Hendrina Schlangen werden 8 kinderen geboren. Hiervan overleden er 7 als baby of peuter. Uit het 2e huwelijk met Catharina Delsing werden 6 kinderen geboren waarvan er eveneens 2 voortijdig overleden. Hij overleefde dus 2 echtgenoten en 9 van de 14 kinderen. Zie stam A nr. 07-019.

24-05-1844 Samuel Morse bedacht en ontwikkelde een systeem om geschreven tekst over grote afstand te verzenden. Hij verving de letters door streepjes en punten in een bepaalde volgorde. Als experiment verzond hij via een kabel over een afstand van 60 km. het bericht: "welk een wonder Gods!" Binnen enkele tientallen jaren verspreidde zich de mogelijkheid om telegrammen over de gehele wereld te verzenden.

Jaar 1845 Willem Schulpen - Schreurs, landbouwer en veehandelaar, tevens wethouder van Roosteren, kleinzoon van Willem Schulpen - Perriëns (stam B nr. 07-560), maakt in zijn dagboek gewag van een onbekende ernstige aardappelziekte in onze streken. Zie ook hierna onder 1846.

Jaar 1846 De ook thans nog gevreesde schimmelziekte phytophtora deed jaren achter elkaar de aardappeloogst mislukken. Het was dezelfde ziekte die Willem Schulpen uit Roosteren in zijn dagboek vermeldde. Zie hierboven. Het is frappant, dat een eenvoudige landbouwer, een naamgenoot uit Roosteren, door scherpe observatie deze waarneming deed en aan zijn dagboek toevertrouwde, nog voordat de rampzalige gevolgen van deze plantenziekte algemeen duidelijk werd.
In Ierland waren de gevolgen verschrikkelijk.Tussen 1846 en 1851 stierven 1½ miljoen mensen op her Ierse platteland de hongerdood. Eenzelfde aantal ontvluchtte het land om vooral in de V.S. en Canada hun heil te zoeken. De miljoenen inwoners van Ierse afkomst die thans in de Verenigde Staten wonen zijn hun nakomelingen.

Jaar 1846 De medische wetenschap zette weer een grote stap voorwaarts. De Hongaarse verloskundige Ignax Sammelweis doorzag de samenhang tussen hygiëne en wondinfecties. Het was tot die tijd normaal ( uit onkunde), dat artsen en studenten met ongewassen handen de wonden van patiënten behandelden. In de kliniek van Sammelweis werden door de studenten en artsen 's morgens secties op lijken verricht, en 's middags, zonder de handen te ontsmetten, de kraamvrouwen behandeld. Na zijn opdracht om hun handen te wassen met chloor alvorens de kraamvrouwen te behandelen, daalde de gevreesde kraamvrouwenkoorts opzienbarend. Het is geen wonder dat nog in de tijd van de oma 's van onze moeders, vele vrouwen uit onwetendheid bezweken zijn aan de kraamvrouwenkoorts.

01-01-1848 De gemeente Susteren telde 1837 inwoners, waarvan er 492 in Dieteren woonden.

Jaar 1850 Een jaar om even bij stil te staan. Even een blik naar het verleden en een blik naar de toekomst. Wij hebben sinds onze voorvader Johan Schulpen 300 jaar familiegeschiedenis achter de rug. Nog 150 jaar scheiden ons van het jaar 2000. Thans 150 jaar geleden woonden in Dieteren familieleden die ons niet meer zo volslagen onbekend voorkomen als vóór die tijd. Zij zijn door ooggetuigen, hun kinderen, onze ouders en grootouders, levendig beschreven. Nu begint de periode van Sjengske aan de Kirk, Christiaan met zijn Mrikske, Hellem op de Zil, Bert oet de Koppel, Merie aan den Drenk met haar man Sevrien van Bertje, Tiske het smeedje, Drik Schulpen, die in Merum zou gaan wonen, Thies Schulpen, de vader van Harie, Sef, Merie en Gon van de Kamp, en van Peter Schulpen die zich in Urmond zou gaan vestigen en het daar in korte tijd tot wethouder wist te schoppen. En van Mechel Schulpen, de zus van Peter, die zou trouwen met Sjeng Loomans uit Roosteren, en wiens kleinzoon Louis Penders nog steeds in het huis woont dat omstreeks 1920 werd gebouwd ter vervanging van het geboortehuis van Mechel. Allen van stam A. Het was ook de tijd van Lambert Schulpen, de vader van Merie van Toon oet de Kantj. En van diens


60